USA - TÜRKİYE İLERİ MÜHENDİSLİK BİYOMALZEME VE BİYOSENSÖRLER

LYOMH10
Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Mustafa Çetin (KHAS Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Northwestern Üniversitesinde Nobel Ödüllü araştırma grubundan Kadir Has Üniversitesine katılmıştır)

Şekil 1. İki boyutlu malzemelere dayalı esnek ve giyilebilir elektrokimyasal biyosensörler.3

Teknolojik ve bilimsel gelişmelerle birlikte, çevre dostu, çok spesifik ve hassas biyomalzemeler kullanma eğilimi büyük ilgi görüyor. Bu bağlamda, biyosensör alanındaki mevcut araştırma ve geliştirme çalışmaları, özel ilgi alanları kazanmış ve kaçınılmaz olarak biyo-esinlenen biyomalzemelere odaklanmıştır.1 Farklı uygulamalara yönelik çoğu biyosensörde, temel malzeme silikondur ya da petrolden türetilmiş plastikler ve birkaç metalden yapılan elektrotlardır. Bu araştırma alanındaki çalışmalarda, doygunluk, spesifik olmayan bağlanma, güçlü bağlanma ve karmaşık seçimler gibi konuları ele almak önemlidir. Sentetik muadilleriyle karşılaştırıldığında, biyo-temelli malzemeler, hasta başında teşhis testleri ve / veya canlı içi (in-vivo) ve canlı dışı (in-vitro) teşhisler için daha yüksek etkinlik, duyarlılık, seçicilik ve biyouyumluluk gibi yeni potansiyeller sunmaktadır. Dahası, biyo-esinlenen biyomateryaller tabanlı biyosensörler, hızlı, spesifik, hassas, ucuz, sahada, çevrimiçi ve / veya gerçek zamanlı tespit gibi uygulamalara da sahiptir. Biyosensörlerde farklı biyomateryaller arasında kitosan (chitosan), kollajen (collagen), grafen (graphene), karbon nanotüpler (carbon nanotubes), metalik nanopartiküller (metallic nanoparticles) ve kuantum noktaları içeren çeşitli polimer kompozitler (various polymer composites comprising quantum dots) kullanılmıştır.2 Bu biyomateryallerden yapılmış olan biyosensörler günümüzde, özellikle de sağlık alanında, gerçek yaşam uygulamalarıyla (Şekil 1)3 karşımıza çıkmaktadır. 1 Ghica et al., 2009; Wu et al., 2009; Susanto et al., 2013; Nguyen and Yoon, 2016. 2 Wilson and Hu, 2000; Ghica et al., 2009; Wu et al., 2009; Zhou et al., 2010; Susanto et al., 2013; Fang and Ramasamy, 2015; Nguyen and Yoon, 2016; Wang et al., 2016 3 Mathew et al., 2021.

Ders detayı için tıklayınız.