İSPANYA - TÜRKİYE İLERİ MÜHENDİSLİK GRAFEN VE KUANTUM UYGULAMALARI

LYOMH09
Dr. Öğr. Üyesi Emre Ozan Polat (KHAS Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Glasgow Üniversitesi ve İspanya Fotonik Bilimler Enstitüsünden Kadir Has Üniversitesine katılmıştır)

İSPANYA -TÜRKİYE İLERİ MÜHENDİSLİK: GRAFEN VE KUANTUM UYGULAMALARI Karbon atomu doğanın ve yaşamın temel yapı taşı olup iletken, yalıtkan ve yarı iletken formlarında bulunabilir. İki boyutlu bir karbon atomu örgüsü olan grafen malzemesi gösterdiği ileri taşınım özellikleriyle 2010 Yılında Nobel Fizik Ödülüne layık görülmüştür. Grafenin ilk izolasyonundan günümüze 12 yıllık macerası özetlenecek ve bu malzemeler kullanılarak üretilen ileri teknoloji kuantum mekaniksel aygıtlar incelenecektir. Araştırmaların Avrupa Birliği kolunda önemli rol oynayan İspanya ve İngiltere’deki gelişmeler ile ülkemizde ve okulumuzda sürdürülmekte olan grafen tabanlı araştırma geliştirme faaliyetlerine genel bakış sağlanacaktır. Dersin sonunda öğrenciler malzeme tabanlı ileri teknoloji üretim tekniklerı ile malzemelerdeki kuantum etkiler ve ışık-madde etkileşimlerini temel seviyede öğrenmiş olacaktır. 1. Giriş: Grafen ve Silikon’un fiziğine genel bakış. (2 Ders) 2. Avrupa Birliğinde ve Ülkemizde Grafen Araştırmaları (1 Ders) 3. Grafen Sentezi ve aygıt uygulamaları (2 Ders) 4. Goruntu Sensor Teknolojileri (1 Ders) 5. Giyilebilir teknolojiler, Biyomimetik ve Robotik (2 Ders) 6. Ikı boyutlu malzemelerde kuantum boyut etkileri ve nanoyapılar (2 Ders)